Cases

Mulighederne med 3D print

Arkitektonisk model case: Utzon Center's Fatamorgana

3D printede skalamodeller af et ambitiøst ikke-opført byggeri til en museumsudstilling

Udstillingen 'Fatamorgana' hos Utzon Center i Aalborg tager afsæt i et joint-venture projekt, lavet af den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon og kunstneren Asger Jorn. I dag eksisterer der kun skitser af bygningerne fra 1960'erne. Ved hjælp af udstillingsarkitekten Jacob Hilmers arbejde med at lave computermodeller ud fra skitserne, var det muligt at 3D printe fysiske udgaver af bygningerne.

At se 1:50 skala modellerne i virkeligheden, gør det meget lettere at få en forståelse af de komplekse bygninger, end med de todimensionale skitser, der oprindeligt blev udarbejdet.

Arbejdet kunne hurtigt påbegyndes, efter Jacob Hilmer sendte os modellerne i en CAD fil. Ud fra denne fil kunne Aniso give tilbud og leveringstid på projektet. Derefter delte Aniso modellerne i CAD filen op i stykker, der egnede sig til at blive 3D printet. Aniso sendte løbende billeder under arbejdet med klargøring af modellerne, for at sikre at alt var som forventet, og der kunne tages højde for eventuelle justeringer.

Begge modeller består af laserskårede plader og 3D printede dele. De færdigsamlede modeller er efterfølgende malet, for at sikre en jævn hvid tone på alle overflader.


"FATAMORGANA markerer et skifte i Utzon Centers formidling af Jørn Utzons arkitektoniske univers. Udstillingen er både et dyk ned i historien, men det er også en åbning ind i en verden af nye muligheder, når vi arbejder digitalt med materialet fra Utzon arkivet." 

-Utzon Center


Den høje hastighed af print-processen, kombineret med udhulningen af delene, tillod en så stor besparelse i at lave modellerne, at Utzon Center besluttede at få lavet to store 3D printede modeller til udstillingen, i stedet for én.

Tryk på knappen nedenfor, for at se et klip af hvordan modellerne blev 3D printet i Aniso's storskala process.